567+

Περιστατικά Εκβρασμών δελφινιών και φαλαινών στις Ελληνικές ακτές τα τελευταία 15 χρόνια

4800+

Αναφορές Εκβρασμών ζωντανών ή νεκρών κητωδών καταγεγραμμένα από το 1944 μέχρι σήμερα

120+

Εθελοντές Κτηνίατροι μέλη του δικτύου διάσωσης κητωδών

Περίθαλψη

Γενικά

Λίγες και άκαρπες είναι οι συντονισμένες ενέργειες περίθαλψης κητωδών τόσο  στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Όσες προσπάθειες έχουν γίνει για την περίθαλψη τραυματισμένου ή ασθενούς ζώου, σε Κέντρα Περίθαλψης, δεν είχαν μεγάλη επιτυχία. Ο βασικότερος λόγος γι αυτό, είναι ότι τα κητώδη που προσαράζουν στην ακτή είναι ήδη σοβαρά άρρωστα ή τραυματισμένα για να επιβιώσουν.

Πολλές απο τις προσπάθειες αυτές όταν γίνονται μάλιστα από μη ειδικευμένους ανθρώπους έχουν σοβαρούς κινδύνους. Ετσι, η μη ενδεδειγμένη αλλά πολλές φορές καλοπροαίρετη παρέμβαση,  μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του ζώου.  Επιπλέον, η επαφή με τα ζωντανά κητώδη μπορεί να τους μεταφέρει νοσήματα ,  για τα οποία δεν έχουν αντισώματα!  Έτσι αν ένα δελφίνι επιβιώσει από την περίθαλψη και ξαναμπεί στον φυσικό του πληθυσμό, υπάρχει περίπτωση να μεταφέρει έναν καινούργιο παθογόνο παράγοντα που θα μπορούσε να καταστρέψει ή και να εξαφανίσει ολόκληρο τον πληθυσμό! Προσπαθώντας λοιπόν να σώσουμε ένα δελφίνι, δυνητικά μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο  χιλιάδες άλλα, όταν ενεργούμε χωρίς τις εξειδικευμένες γνώσεις.
Ετσι, για την αντιμετώπιση περιστατικών κητωδών που προσαραζουν ή πλησιάζουν  επικίνδυνα στην ακτή απαιτείται ένα συντονισμένο δίκτυο ανταπόκρισης με εκπαιδευμένους κτηνιάτρους, συναφείς επιστήμονες και έμπειρους εθελοντές. Σε κάθε περίπτωση η ανταπόκριση της “Ομάδας Διάσωσης”  εξαρτάται από το τον αριθμό των εκβρασμένων ζώων, το μέγεθος του ζώου, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του. Οι περισσότερες και αποτελεσματικότερες ενέργειες γίνονται κυρίως επί τόπου και οι επιλογές είναι:

  • Η άμεση απελευθέρωση του ζώου αν είναι υγιές (αφού φωτογραφηθεί, μαρκαριστεί και συλλεχθούν τα απαραίτητα δείγματα)
  • Η ευθανασία σε περιπτώσεις σοβαρά ασθενών και μη βιώσιμων ζώων και στη συνέχεια νεκροψία-νεκροτομή.
  • Η μεταφορά του σε Κέντρο/Σταθμό Περίθαλψης, όπου αν και οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ελάχιστες  γίνεται προσπάθεια περίθαλψης ή επανένταξης.

Κέντρο περίθαλψης

Για τους σκοπούς της βραχυπρόθεσμης περίθαλψης κητωδών, έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο Παλλήνης-Χαλκιδικής (Αρ. Αποφ.: 278/2001 του Δημοτικού Συμβουλίου), δύο χερσαίες δημοτικές εκτάσεις στην περιοχή «Κάνιστρο», στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλιουρίου, έκτασης 3175,441m2 και 1126,170m2, και από τη Νομαρχία Χαλκιδικής θαλάσσια έκταση 5000m2 τον κόλπο του Κανίστρου.