Αναφορά Συμβάντος

Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ όπως και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (Δρ. Κ. Καπίρης-ΕΛΚΕΘΕ) έλαβε στις 5 Απριλίου 2018 διαβαθμισμένο σήμα από το  Λιμεναρχείο Θήρας εκβρασμού κήτους στη περιοχή «Ακρωτήρι» της Νήσου Σαντορίνης.  Αμέσως, έγινε επικοινωνία με τη Κτηνίατρο και Αν. Καθηγήτρια Δρ. Αναστασία Κομνηνού, συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Θαλασσίων Ειδών από τη Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του ΑΡΙΩΝ και συνεννόηση με τις αρμόδιες τοπικές αρχές και συνεννοήσεων, δύτες της περιοχής (Atlantis Oia Diving/Αποστόλης Στυλιανόπουλος) βρήκαν τη φάλαινα στην απόμερη  παραλία «Αδιάβατος», τράβηξαν ολιγόλεπτο βίντεο και μας έστειλαν πλήρες φωτογραφικό υλικό. Ο κ. Αναστάσιος Μπότσιος, Κτηνίατρος στη Σαντορίνη, έκανε αυτοψία στο ζώο, που είχε μήκος περίπου 7,00μ., αλλά βρισκόταν σε πολύ προχωρημένη αποσύνθεση γιαυτό δεν προχώρησε σε πλήρη νεκροψία του αλλά  έκανε επιλεκτική δειγματοληψία. Ως αιτία  θανάτου του φυσητήρα διέγνωσε ότι οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Η ιατρική γνωμάτευση ήδη στάλθηκε στη Κτηνιατρική Σχολή. Οπως, παρατήρησε η Δρ. Αιμιλία Δρούγα/ΑΡΙΩΝ, το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά ένα νεαρό, αρσενικό, Φυσητήρα (Physeter macrocephalus sp.) το οποίο δεν έφερε εμφανή εξωτερικά τραύματα. Φυσητήρες ζούν και μετακινούνται σε βαθειές  θαλάσσιες περιοχές (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο) με μεγαλύτερα κοπάδια που αναπαράγονται στη ΝΔ Κρήτη. Μετά από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε επιχείρηση μεταφοράς του κήτους, από την εταιρεία του Κίμωνα Δαρζέντη, με πλοίο τύπου ‘παντόφλα’ το οποίο έφερε γερανοφόρο εξοπλισμό . Πάρθηκαν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος χώρου τυλίγοντας τη φάλαινα με πλαστικό περιτύλιγμα προτού σηκωθεί από τη παραλία και μέχρι τη μεταφορά της σε χώρο υγειονομικής ταφής στη Σαντορίνη. Την επίβλεψη της μεταφοράς της φάλαινας είχε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης, κ. Ηλίας Πελέκης. Ευχαριστούμε όλους όσους με πραγματική ευαισθητοποίηση συνετέλεσαν στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Αναφέρουμε ότι μέχρι και τη ταφή του ζώου το στομάχι του δεν ανοίχτηκε από τον Κτηνίατρο και ως εκ τούτου, η είδηση η οποία αναπαράγεται σε πολλά άρθρα ΜΜΕ πιθανόν να μη στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση για το συγκεκριμένο συμβάν. Αφορά το περιστατικό στην Ισπανία (https://www.sciencealert.com/whale-found-dead-spain-29-kilos-plastic-stomach). Πάντως, βαθύβια κήτη τα οποία τρέφονται με μικρά ψάρια και μαλάκια πολλές φορές  γίνονται θύματα της ρύπανσης από πλαστικές σακούλες τις οποίες καταναλώνουν από λάθος, ως τροφή. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η ενημέρωση όλων μας και η στάση μας απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στα θαλάσσια θηλαστικά, ερπετά αλλά και στην ορνιθοπανίδα τα απορρίματα που αφήνουμε κοντά ή στη θάλασσα.

Σημείωση
Παρακαλούμε αναφέρετε παρόμοια περιστατικά στον ΑΡΙΩΝ (Τηλ. 6945531850, 6945644994) ή συμπληρώστε την Αναφορά Παρατήρησης στην ιστοσελίδα μας και στο πλησιέστερο λιμεναρχείο (108), ώστε να δοθούν κατάλληλες οδηγίες και να παρθούν δείγματα από μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων ΑΡΙΩΝ, για εξακρίβωση των αιτιών θανάτου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.