Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών
Είμαστε χαρούμενες που η Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών αναγνώρισε τα 35 χρόνια των προσπαθειών μας και της σκληρής δουλειάς μας και μας επέλεξε μεταξύ όλων για την απονομή τιμητικού επαίνου. Επέλεξε το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ για την «Πολυετή δράση μας ως προς τη διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη κηωδών στο φυσικό τους περιβάλλον, δράση που αποτελεί υπόδειγμα για μίμηση. Το κέντρο ΑΡΙΩΝ ανιδιοτελώς υπηρετεί τον ευγενή σκοπό της διάσωσης κητωδών που βρίσκονται σε κίνδυνο, δραστηριότητα ευοίωνη για την αδιάφορη εποχή μας».

Βραβείο Αριστείας στην καθηγήτρια και πρόεδρο του ΑΡΙΩΝ που περιέθαλψε περισσότερα από 5000 άγρια ζώα
Μάιος 2018

Περισσότερα από 5.000 άγρια ζώα περιέθαλψε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Αγρίων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Αναστασία Κομνηνού, η οποία θα λάβει το βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς.
Η τελετή απονομής  των Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής  18 Μαΐου 2018 στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Η Δρ. Κομνηνού έχει  παράσχει αφιλοκερδώς υπηρεσίες στα θέματα χερσαίων και θαλασσίων ζώων άγριας πανίδας, ενώ δημιούργησε πιλοτικά  προγράμματα για τη «Σχέση-Αλληλεπίδραση Ανθρώπων με τα Ζώα», που εφαρμόστηκαν σε θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων Ατόμων και αλλού.

Μάλιστα, το  1995 δημιούργησε  η ίδια για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Ομάδα Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ο.Π.Α.Ζ.) του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. Στόχος της ομάδας είναι η κάλυψη περιστατικών διάσωσης και περίθαλψης αγρίων ζώων, ενώ δραστηριοποιείται στο  χώρο των Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής.  Έχει, δε, σκοπό τη διάσωση, την  παροχή πρώτων βοηθειών και την  περίθαλψη ειδών της άγριας πανίδας.

Κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων δράσης της ομάδας, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 800 φοιτητές και μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Αμφότεροι προσέφεραν εθελοντικές υπηρεσίες, ενώ περισσότερα από 5.000 άγρια ζώα έχουν τύχει αφιλοκερδούς περίθαλψης.

Από τους εθελοντές  ή τις εθελόντριες περιθάλπονται άγρια ζώα προερχόμενα από όλη τη χώρα, και τα οποία ανήκουν σε κάθε ζωολογική κατηγορία (θηλαστικά 25%, πτηνά 65% κι ερπετά 10%).

Τα συχνότερα αίτια προσκόμισης είναι οι τραυματικές κακώσεις (βλήματα πυροβόλου όπλου ή τροχαία κ.ά.), τοξικώσεις, λοιμώδη νοσήματα, εγκλωβισμός σε αλιευτικά δίκτυα (θαλάσσια είδη), και η απώλεια των γονέων (ορφανά ζώα). Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων τους,  συσχετίζεται με  τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μετά από  την πλήρη αποθεραπεία επανεντάσσονται τα ζώα στο φυσικό περιβάλλον τους.

Σε ειδικές περιπτώσεις διάσωσης ζώων που δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν,  όπως είναι τα δελφίνια, οι φάλαινες και οι  φώκιες σπεύδει  η ομάδα κατά τόπους να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Η συνδρομή όσων εμπλέκονται εμπνέεται από τη φιλοσοφία του εθελοντισμού,  ενώ  είναι ανεξάρτητη των μαθημάτων και των λοιπών δραστηριοτήτων της σχολής.

Η υπεύθυνη και συντονίστρια της ομάδας κι αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναστασία Κομνηνού διαχειρίζεται το κάθε περιστατικό , ενώ  οι φοιτητές- φοιτήτριες  συμβάλλουν στο σημαντικό αυτό έργο, υπό την καθοδήγησή της.

Στην Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 171 είδη (περίπου το 15%) των σπονδυλωτών ζώων , που διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης. Κάποια απ’ αυτά έχουν ήδη εξαφανιστεί από διάφορες περιοχές της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, η αξία της κάθε μονάδας της άγριας πανίδας είναι το λιγότερο ανεκτίμητη.