Τρίκορφο

Δημοτικό

Αρχές Μαρτίου πήραμε τον δρόμο προς τον νότο, στο χωριό Τρίκορφο στην Μεσσηνία, σε ένα πιο ορεινό τοπίο γεμάτο ελιές και μικρούς δρόμους όλο στροφές. Με όλους τους μαθητές του δημοτικού, από την πρώτη μέχρι την έκτη, συνολικά 18 παιδιά, φτιάξαμε μια ζωντανή τροφική αλυσίδα της θάλασσας, ο ένας τρώει τον άλλο, «σηκώστε το χέρι όσοι δεν τους τρώει κανείς»: τα δελφίνια, οι φάλαινες και οι καρχαρίες είναι ανώτεροι θηρευτές, βρίσκονται στο τέλος της τροφικής αλυσίδας όπως και ο άνθρωπος! γράψαμε τα δικά μας μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος και φτιάξαμε την δική μας αφίσα για να την διαβάζουν όσοι έρχονται στο σχολείο μας.

Νηπιαγωγείο

Την επόμενη μέρα μας περίμεναν οι 5 μαθητές, τα 5 αγόρια, του νηπιαγωγείου Τρίκορφου. Αφού είδαμε εικόνες από τα δελφίνια και τις φάλαινες που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελλάδα, μάθαμε τα ονόματα τους, τι τρώνε και από τι κινδυνεύουν, παίξαμε ντόμινο ξανά και ξανά με τα ζώα της θάλασσας, διαλέξαμε τα αγαπημένα μας, και δεσμευτήκαμε να τα προσέχουμε, γιατί δεν χρειάζεται να ζει κανείς μπροστά στη θάλασσα για να μπορεί να τα προστατεύει.  Στο τέλος βγήκαμε στο προαύλιο για να τρέξουμε από την ουρά μέχρι το ρύγχος της πτεροφάλαινας. Υπολογίσαμε την απόσταση,  στην μπασκέτα του σχολείου φανταστήκαμε την ουρά και έτσι το ρύγχος φτάνει στον τοίχο της εκκλησίας: 23 ολόκληρα μέτρα. Το καλοκαίρι θα οργανώσουμε τους ίδιους αγώνες αλλά αυτή τη φορά κολυμπώντας στο νερό.

Δημοτικό Σχολείο Εύας / Ανδρούσας:

Το δημοτικό σχολείο Εύας / Ανδρούσας βρίσκεται στο χωριό Εύα. Εκεί, αφού δοκιμάσαμε τα νοστιμότατα κουλουράκια που είχαν φτιάξει το πρωί οι μαθητές της 2ας δημοτικού, γεμάτοι ενέργεια μαζευτήκαμε η Πρώτη, η Δευτέρα και η Τρίτη, σύνολο 27 παιδιά στην τάξη των μεγάλων όπου επικράτησε πανζουρλισμός. Βρες που ανήκει! Τελικά βρήκαμε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να κατατάξουμε τα ζώα σε μια ομάδα. Αναπνέουν κάτω από το νερό; Θηλάζουν τα μικρά τους; Έχουν τρίχες; Κάνουν αυγά; Είδαμε την στρατηγική που ακολουθούν τα θαλάσσια θηλαστικά για να μεγαλώσουν τα μικρά τους και όλους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην διάρκεια της ζωής τους. Στο Αιγαίο είμαστε πολλοί,  μάθαμε τους κανόνες κυκλοφορίας και όλες τις προφυλάξεις και τις αποστάσεις που χρειάζονται για την περίπτωση που συναντήσουμε κάποιο κητώδες και είμαστε έτοιμοι να τα παρατηρήσουμε, να τα  αναγνωρίσουμε και να τα φωτογραφίσουμε!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.