Ποιοι Είμαστε 

 

“Στο Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, καθοδηγούμαστε και εμπνεόμαστε από ένα κοινό όραμα. Ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον τόσο για τα θαλάσσια θηλαστικά όσο και για τον άνθρωπο.”

Η Οργάνωση

Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ», είναι μία Ελληνική, αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002, με έδρα στη Θεσσαλονίκη (Αρ. καταστατικού: 1945/13 Ιουν.02, Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης).
  • Ανώτατο όργανο διοίκησης του ΑΡΙΩΝ, είναι η Γενική Συνέλευση η οποία εκλέγει το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης.
  • Ο ΑΡΙΩΝ είναι ιδρυτικό και επιστημονικό μέλος του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Θαλασσίων Ειδών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2013.
  • Συνεργάζεται με τη Διαχειριστική Αρχή CITES και με τη Διακρατική Σύμβαση ACCOBAMS του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2002.
  • Συνεργάζεται τακτικά με τα λιμεναρχεία της χώρας ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς και δίνοντας οδηγίες στις περιπτώσεις εκβρασμών ή προσαράξεων κητωδών για τη διαχείριση τους σε περιοχές αρμοδιότητάς τους.
  • Συνεργάζεται με τη Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε περιστατικά εκβρασμών και περίθαλψης αλλά και με πανεπιστήμια και οργανισμούς οι οποίοι εξειδικεύονται στη διάσωση και περίθαλψη των κητωδών, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι οικονομικοί πόροι του ΑΡΙΩΝ προέρχονται από τους υποστηρικτές, τα μέλη, τις δωρεές , επιλεγμένες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ελλάδα, την Ευρώπη και Διεθνείς οργανισμούς.

Σημεία Σταθμοί για τον ΑΡΙΩΝ 

Cetus Rescue Vet Workshop

Πιστοποίηση των πρώτων 30 Κτηνιάτρων του δικτύου ΑΡΙΩΝ στη διάσωση, περίθαλψη και επανένταξη κητωδών.2018

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Τιμητικό βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή, άοκνη και παραδειγματική συνεισφορά του ΑΡΙΩΝ στον τομέα της διάσωσης, περίθαλψης και επανένταξης κητωδών στην Ελλάδα. 2017

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ»

Διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε σχολεία της άγονης γραμμής και ενημέρωση των μαθητών για τα δελφίνια και τις φάλαινες μέσα απο δράσεις.2014

Δημιουργήθηκε Η Ευρωπαϊκή Και Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Εκβρασμών Κητωδών

Συμμετοχή στην 4ετή προσπάθεια (2000-2004) για τη δημιουργία και συμπλήρωση της Ευρωπαϊκής (MEDACES) και Παγκόσμιας Βάσης δεδομένων εκβρασμών κητωδών (Mediterranean και Black Sea Cetacean data base developed within the NATO SACLANT Undersea Research Centre’s SOLMAR (Sound Ocean and Living Marine Resources) project).2004

Διακρατική Σύμβαση ACCOBAMS

Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας σε θέματα που αφορούν τη προστασία τών κητωδών στη Μεσόγειο τη Μαύρη Θάλασσα και τις όμορες Βορειοατλαντικές χώρες.2003

Έκδοση Εγχειριδίου Πρώτων Βοηθειών Για Τα Κητώδη

Εκδόθηκε το πρώτο εγχειρίδιο «Πρώτων Βοηθειών για τα κητώδη» από το Υπουργείο Γεωργίας και τη Διαχειριστική Αρχη CITES το οποίο μοιράστηκε σε Δημόσιες Υπηρεσίες.2002

Δίκτυο Εθελοντών Κτηνιάτρων

Ο ΑΡΙΩΝ συγκρότησε και στελέχωσε το δίκτυο εθελοντών κτηνιάτρων για την παροχή πρώτων βοηθειών σε εκβρασμούς θαλασσίων ειδών.

Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης Και Περίθαλψης Κητωδών

Οργανώνεται και τίθεται σε εφαρμογή το «Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών» με συμμετοχή κτηνιάτρων, βιολόγων και εθελοντών σε διάφορες περιοχές της παράκτιας και νησιωτικής Ελλάδας.

Ίδρυση Αρίων

Ιδρύεται ο «ΑΡΙΩΝ» – «Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών», ως μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με μικρό θαλάσσιο καταφύγιο στη περιοχή «Κάνιστρο» Χαλκιδικής για τις περιπτώσεις βραχυπρόθεσμης νοσηλείας κητωδών.

Η φιλοσοφία μας

Σεβασμός και αγάπη στον άνθρωπο, στη φύση, στα άγρια ζώα και στα κητώδη ειδικότερα είναι η φιλοσοφία του ΑΡΙΩΝ. Διατήρηση και απόδοση της περιβαλλοντολογικής κληρονομιάς στα παιδιά μας είναι το όραμα.

Σε μια προσπάθεια να εμπνεύσει την προστασία των κητωδών και των ελληνικών θαλασσών εν γένει, με την αγωνία να μπορέσει να σταθεί πλάι σε όσα από αυτά βρεθούν να κινδυνεύουν, o ΑΡΙΩΝ χρειάζεται και τη δική σου υποστήριξη.