Επιστημονική Έρευνα

 

Με την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων παρακολούθησης, καταγραφής και μελέτης κητωδών σε όλη τη χώρα, με προγράμματα στο Ιόνιο, το Αιγαίο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τον Σαρωνικό, Κορινθιακό, Κυπαρισσιακό, Αμβρακικό, Παγασητικό, Ευβοϊκό κόλπο, τα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας αλλά και στην Κύπρο.

Βασικοί στόχοι:

  • Παρακολούθηση της κατάστασης και της κατανομής των πληθυσμών
  • Διερεύνηση των περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών επιπτώσεων στα κητώδη.
  • Παροχή ακαδημαϊκής κατάρτισης στους φοιτητές.
  • Διερεύνηση με δειγματοληψία για την διαπίστωση των αιτιών θανάτου και, επιπλέον, απομόνωση και έλεγχο των λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων.
  • Γεωλογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά των διατροφικών πόρων (διακυμάνσεις της συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της σίτισης, αλληλεπιδράσεις με την αλιεία.

Σε διάστημα 15+ χρόνων δραστηριοποίησης με συνάδελφες οργανώσεις, συμπληρώθηκαν μερικές εκατοντάδες ώρες έρευνας στο πεδίο, σχετικά με ζωντανά ή νεκρά κητώδη.
Στην έρευνα στη θάλασσα καλύφθηκαν περίπου 24.000 Ναυτικών Μιλίων (!) ακτογραμμής και συγκεντρώθηκαν επιπλέον πληροφορίες για την σημερινή κατάσταση των δελφινιών και των φαλαινών από ντόπιους ψαράδες και άλλους φορείς, από κατοίκους, παραθεριστές κλπ.